Hogyan lehetne németországi életszínvonal itthon?

Ezt a bejegyzést egy közelmúltban szervezett előadás és társasjáték már megelőzte, amit a MagNet Bank-ban  “Józsi Bácsi” a híres blogger szervezett a 100.000 munkahely program iránti szimpátiája miatt.

Ezen az előadáson a közönséggel együtt eljátszottuk egy helyi piac működését a jelenlegi társadalmi- és gazdasági szabályok alapján, amibe belevettük a vásárlásaink által okozott következményeket is. A hatás megdöbbentő volt.

A MagNet Bank-ban Józsi Bácsi által szervezett 100.000 munkahely program előadása, és társasjátéka

A MagNet Bank-ban Józsi Bácsi által szervezett 100.000 munkahely program előadása, és társasjátéka

Itt bemutattunk egy olyan összefüggést, és ezáltal felismerést, aminek eredménye az is lehetne, hogy hogyan érhetnénk el mi mindannyian azt, hogy itt, 2020-ban az átlagos életszínvonal elérje a jelenlegi németországi életszínvonalat. Az életszínvonal alapjának az egy főre jutó nemzeti terméket vettük alapul, amit vásárlói kosár értéken más országokhoz viszonyítottunk. Még csak épp lezártuk ezt a társasjátékot, és a HVG.HU pont ezzel az életszínvonal kérdéssel foglalkozott, már ami az életszínvonalak összehasonlítását jelenti az EU-n belül.

Ezek után nézzük a megoldást: ha a hazánkban élők szeretnének itthon is németországi életszínvonalat fenntartani, akkor ahogy azt a HVG.HU cikke is mutatja, egyszerűen csak meg kell dupláznunk a jelenlegi GDP-t. Ha ez megtörténik, akkor az egy főre jutó GDP – ami most csak a németországinak kb. az 52%-a, mivel a magasabb fizetés magasabb rezsit, és egyéb díjakat is jelent – megduplázódik. Míg a németországi egy főre jutó 2013-as GDP vásárlói kosár értéken 41.967 USD/fő, addig a hazai 2013-ban: 22.152 USD/fő, vagyis egészen pontosan 52,7%-t teljesítjük a német gazdaságban élőkének. Tehát a hazai egy főre jutó vásárlói értéken számított GDP-t kell csak felemelnünk 41.967 USD/fő-re.

Hogyan tudjuk ezt megtenni? Nagyon egyszerűen is lehetne, ha ebben a szándékban minden hazai gazdaságban jövedelmet szerzett ember részt venne. Egyszerűen a GDP-t is meg kellene hozzá duplázni, ami ugye a 2013-as 28685 milliárd Ft helyett 57370 milliárd Ft-t kellene termelnünk.

Hogyan tudjuk ezt elérni? Egyszerűen csak 2020-ig minden évben a jelenlegi közel 22.000 milliárd Ft-nyi importáru fogyasztásunkat kellene lecsökkenteni évi 5.000 milliárd Ft-tal és/vagy megnövelni az export bevételünket, mert így 2020 december 31-ig épp 30.000 milliárd Ft-nyi bevételnövekedésünk lenne, ami eredményül létrehozná a németországi életszínvonalat. Az importáru megtakarítás pedig annyiban lenne egyszerűbb az exportbevétel növelésnél, hogy ez a pénz itthon van nálunk, ezért a pénzért nem kell eladni senkinek semmit se, azaz ahogy egy nagy családnál is tennék, egyszerűen csak meg kell takarítani ezt a költséget, azaz külföldi termék helyett hazait kellene vásárolni, ahol tudunk, mert a demokrácia a pénztárnál kezdődik. Persze a fenti szép elmélet eredménye csak utópia marad, mivel tapasztalataink szerint sokan próbálják megmagyarázni, hogy miért nem tudnak hazaira váltani, így marad a jelenlegi nehéz gazdasági környezet. Pedig ez nem kormányakarat kérdése, hanem kizárólag civil akarat kérdése, ami sokkal erősebb, mint a kormányé és ráadásul a német gazdaságban az adóelvonás mértéke sem jelentősen különbözik a hazaitól, azaz nem ezen múlik. Ráadásul, ha ez megvalósulna, az adóteher is jelentősen csökkenne.

.

Csatlakozzon hozzánk,
vegyen részt programunkban

.

Hozzászólások

Hozzászólások

Kategória: Alapelveink
Hogyan tudunk együtt 100.000 munkahelyet létrehozni?

Szövetségeseink

Magyar termék védjegyek Magyar Termék Nonprofit Kft

Területi Önkormányzatok Országos Szövetsége Területi Önkormányzatok
Országos Szövetsége

Megújuló HANGYA-2010 Szövetkezet

MagNet Bank MagNet Bank

Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek
Országos Szövetsége

További szövetségeseink

Impresszum

Drábik János Alapítvány
1061 Budapest, Király u. 26.
18399329-1-42
MagNet Bank:
SWIFT kód: HBWEHUHB
IBAN: HU391620-01060023-78020000-0000
Adatkezelés nyilvántartási száma:
NAIH-78166/2014