Szociális (mező)gazdaság a közösség szolgálatában

Korábban már mi is írtunk arról, hogy szolidaritás nélkül nehezen működik a jólét ebben a megnövekedett versenyben, mert mindig lesznek olyan országok, ahol nálunk olcsóbban dolgoznak, mint mi, és olyan is, ahol jobban dolgoznak, és olyan is, ahol olcsóbban és jobban dolgoznak, így ha szeretnénk megvédeni gazdaságunkat, akkor egymásért szolidaritást kell vállalnunk gazdaságilag is.

A gazdasági szolidaritás

Ezen munkánk során azt tapasztaltuk, hogy alapelveinkkel nagyon kevesen vagyunk, ezért nagyon úttörő munkát végzünk. A Tudatos Vásárlók Egyesületének cikke szerint viszont csak nálunk ekkora az ismerethiány, mert több ország mellett pl. Olaszországban is jelentős kultúrája van a gazdasági szolidaritásnak, aminek a lényege, hogy esetenként akkor is a helyi termelőktől vásárolnak, hogy ha az akár drágább is. Nos, szerintünk is ez az igazi szolidaritás másokkal szemben, mert így a termelők biztos munkához jutnak, továbbá ez az alapja is egy közösség önellátásnak, önrendelkezésének.

Bár Olaszországban is egyenlőre ez a szemlélet inkább a kistermelők felé alakult ki, de Németország, Svájc, Ausztria gazdasága többek közt azért olyan erős, mert országos szemléletben is szolidárisabbak önmaguk közösségéhez, mint pl. mi itthon Magyarországon, ahol általában csak az olcsó ár a döntési elv alapja.

 

Hozzászólások

Hozzászólások

Kategória: Alapelveink, Gazdasági helyzetjelentés
Hogyan tudunk együtt 100.000 munkahelyet létrehozni?

Szövetségeseink

Magyar termék védjegyek Magyar Termék Nonprofit Kft

Területi Önkormányzatok Országos Szövetsége Területi Önkormányzatok
Országos Szövetsége

Megújuló HANGYA-2010 Szövetkezet

MagNet Bank MagNet Bank

Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek
Országos Szövetsége

További szövetségeseink

Impresszum

Drábik János Alapítvány
1061 Budapest, Király u. 26.
18399329-1-42
MagNet Bank:
SWIFT kód: HBWEHUHB
IBAN: HU391620-01060023-78020000-0000
Adatkezelés nyilvántartási száma:
NAIH-78166/2014