Magyar vagy külföldi? Miért a magyar?

Jó tudni azt, hogy magyar termék megvásárlásával mit is okozunk valójában. Ahhoz viszont, hogy jól lássuk a magyar termék megvásárlásának hatásait, ismernünk kell a külföldről behozott importáru megvásárlásának következményeit is.

A külföldi áru megvásárlásának hatásai a hazai gazdaságra

Államadósság-növekedés

ÁllamadósságA külföldi árut a pénztárnál ugyan forintért vesszük meg, de az importőr azt minden esetben valamilyen valutáért tudja csak megvenni, amit a gyártó cég is elfogad. Ilyen például az euró. Az átváltást az importőr kereskedelmi bankja végzi el az épp aktuális árfolyamon a saját eurótartalékából.

Ha a kereskedelmi banknak elfogy az eurótartaléka, akkor a bankközi piacon vásárol újat forintért. Mivel a Magyarországon működő bankközi piac devizafizetési mérlege hosszú évek óta folyamatosan deficites, azaz több deviza áramlik ki az országból, mint amennyi beáramlik, ezért a banki fizetési forgalom fenntartásához a magyar állam hitelből biztosít devizát a bankközi piacok részére, amit utána nekünk adófizetőknek kell adóban visszafizetnünk kamatra (!!!)

Tehát amikor importárut vásárolunk, akkor államadósságot hozunk létre.

Vagyis, amikor megkérdezzük, hogy miért 27 százalék az áfa, akkor ne felejtsük el, hogy ennek sok köze van az importáru-fogyasztásunk mennyiségéhez, azaz „amit a vámnál megspórolunk, azt a révész elviszi.”

A munkanélküliség növekedése

Amikor külföldi árut vásárolunk, akkor azzal valamilyen külföldi vállalat jut bevételhez, a külföldi vállalat alkalmazottjainak lesz több munkája, de itthon, Magyarországon így senki sem fog ezáltal munkát kapni. Tehát a külföldi áru megvásárlása növeli a munkanélküliséget itthon.

A magyar termékek vásárlásának hatásai a hazai gazdaságra

Amikor lehetőségeink szerint magyar terméket vásárolunk, azzal több szempontból is jót teszünk vele nem csak magunknak, hanem másoknak is, akik ebben az országban élnek.

ÁfaNincs államadósság-növekedés

Az importáru-vásárlás folyamatában leírt államadósság-növekedés magyar termék vásárlásánál nem jelentkezik. Persze az államadósság ettől még nem is csökken az, mert a csökkenés csak exportbevétel esetén jelentkezik.

(A 100.000 munkahelyért program előzetes számítások alapján akár 5 százalék áfacsökkenéssel is járhat a megtakarított államadósság nem növekedés miatt.)

Munkahelyteremtés

Tehát, amikor magyar terméket vásárolunk, akkor azzal itthon, hazánkban valamelyik gyártó cégnek munkát adunk, és így munkahelyek születnek itthon, ahová munkavállalókat kell felvennie a gyártó cégnek. Tehát, amikor magyar terméket vásárolunk, akkor munkahelyeket hozunk létre.

A demokrácia a pénztárnál kezdődik

Válasszon magyar terméket, magyar munkahelyet!

Részvételi demokrácia

Lektorálta: Lóránt Károly

Hozzászólások

Hozzászólások

Kategória: Alapelveink
Hogyan tudunk együtt 100.000 munkahelyet létrehozni?

Szövetségeseink

Magyar termék védjegyek Magyar Termék Nonprofit Kft

Területi Önkormányzatok Országos Szövetsége Területi Önkormányzatok
Országos Szövetsége

Megújuló HANGYA-2010 Szövetkezet

MagNet Bank MagNet Bank

Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek
Országos Szövetsége

További szövetségeseink

Impresszum

Drábik János Alapítvány
1061 Budapest, Király u. 26.
18399329-1-42
MagNet Bank:
SWIFT kód: HBWEHUHB
IBAN: HU391620-01060023-78020000-0000
Adatkezelés nyilvántartási száma:
NAIH-78166/2014